Om Ljusstråk

Nedanstående text är en kortversion av det som Inger Linder skrev för Ljusstråks jubileumsskrift.

I mer än 20 år har konstnärer inom olika uttryck inbjudit till LJUSSTRÅK – en kulturslinga genom Nora bergslag. Varje år, den första helgen i september, har Ljusstråks sinnerstensblå logga visat vägen runt sjön, genom skogen, längs den slingrande byvägen och in bland husen i Nora stad. Det ska vi fira!

Noras dåvarande kultursekreterare, Eva Bratt, bar sedan länge på en önskan om en konstrunda och när jag tillträdde som ny kulturchef i Nora tog vi kontakt med de kulturarbetare vi kände till och bjöd in till ett möte. Många kom, vi bjöd in till fler möten och ännu fler kom. »Det var som ett konstnärligt kosläpp« skrev noraförfattaren Anders Wallén i samband med 10-årsjubileet.

Där presenterade Eva sin tanke, som föll i bördig mylla. Alla tyckte det var en strålande idé, men vi ville ha en kulturslinga med alla konstnärliga uttrycksformer. Och visst skulle väl vårt kulturarv vara med? I Nora hittar man flera Europa Nostra-belönade kulturmiljöer som vi stolt kunde visa upp. Stämningen blev upprymd, och idéerna flödade.

Eva Bratt

Om man frågar Ljusstråks medlemmar vad Ljusstråk har betytt för dem så kommer en flod av positiva synpunkter: »Jag har utvecklat min kreativitet och vågat mer än jag någonsin vågat tro«, »Ljusstråk höll liv i mitt konstnärliga arbete«, »Varit jättebra för mig«, »Ljusstråk blev en språngbräda«, »jättebra att luta sig mot Ljusstråk«, »ensamarbete att vara konstnär, det har Ljusstråk ändrat på.«

Svar på frågan om vad som saknats är kurser i olika konstnärliga tekniker, föreläsningar och resor. Genom föreläsningar och resor kommer också de efterlängtade influenserna utifrån. Flera saknar bra utställningslokaler. Det allra viktigaste är ändå gemenskapen med övriga medlemmar i föreningen. »Jag har fått många goda vänner på vägen«, »chans till nätverkande med andra konstutövare«, »den glädje vi får dela genom att träffas och göra något tillsammans«, »den härliga brokigheten med konstnärer som förs samman«, »alla fantastiska möten som uppstår« »träffa besökande och få lite respons«.

År 2001 deltog 39 bild- och formkonstnärer, 2019 dubbelt så många. Det betyder inte att föreningen ska slå sig till ro. Jubiléet ger möjlighet att få tillbaka nybyggarandan i Ljusstråk. Det är också hög tid att öppna för ungdomarna. De särskilt inbjudna föreningarna och konstutövarna tar med sig sina erfarenheter och idéer. Ljusstråk har en stabil grund att stå på för att fira ytterligare jubiléer.

LYCKA TILL LJUSSTRÅK!

Inger Linder

Inger Linder, kulturchef 1998–2005, kultursekreterare 2006–2009